קרנות גידור בנאמנות – לא רק לעשירים

קרן הגידור בנאמנות פותרת את הפרדוקס הישראלי: פיקוח הדוק עם פוטנציאל לתשואות עודפות לכלל הציבור מנהלי קרנות גידור בארה"ב נתונים לפיקוח קפדני של הרגולטור ובין השאר רישום חובה, דיווחים מפורטים ועוד. בישראל, לעומת זאת, קרנות הגידור המסורתיות פועלות במרחב רגולטורי מעורפל, כשהפיקוח מתמקד בעיקר במשווקים ולא במנהלים. 

התוצאה היא פרדוקס: 

בעוד שבארה"ב משקיעים כשירים נהנים מקרנות מפוקחות היטב, המשקיע הכשיר הישראלי נאלץ לבחור בין השקעה בקרנות עם פיקוח מוגבל באופן יחסי לבין הימנעות מהתחום. המוצר החדש שנקרא קרן גידור בנאמנות, שהושק לאחרונה ומתחיל לעורר עניין בשוק ההון הישראלי, מציע פתרון מעניין ובשל כך, ראוי לבחון אותו בפרספקטיבה רחבה – גם בהשוואה למודלים בינלאומיים וגם בהקשר המקומי.

הפתרון הישראלי, קרן הגידור בנאמנות, פוגע בשתי ציפורים במכה אחת:

 הוא משלב פיקוח משמעותי עם פוטנציאל לתשואות עודפות, ומנגיש את היתרונות גם למשקיע הקטן – לא רק לבעלי הון עתק. כתזכורת, לעומת קרן נאמנות גמישה, קרן גידור בנאמנות מציעה גמישות רבה יותר כמו  הסרת חובת הנזילות היומית או מגבלת חשיפה מקסימלית למכשיר אחד, ולעומת קרן גידור רגילה היא מביאה שקיפות ופיקוח תחת חוק השקעות משותפות בנאמנות, יחד עם עם מיקוד באסטרטגיות מתוחכמות  ולא ב"קנה והחזק". המודל הזה שואף לאזן בין חדשנות פיננסית להגנה על המשקיע, ופותח דלת לעולם הגידור לכלל הציבור ולכן נדמה שהוא פתרון ראוי בהחלט.

הניסיון האמריקאי מלמד שפיקוח אפקטיבי מתחיל במנהלים עצמם. הרגולטור דורש שקיפות מלאה וסטנדרטים גבוהים, עקרונות שמפחיתים סיכונים ומבטיחים שהמשקיעים מבינים את השקעותיהם. המודל הישראלי לוקח את העקרונות האלה ומשלב אותם עם גמישות אסטרטגית שמתאימה לשווקים דינמיים.

התשואה המרשימה של 23.31% שרשם מדד s&p500  בשנת 2024 – המדד החביב על משקיעי הריטייל – יכול שיחזור על עצמו ויכול שלא, נזכיר בהקשר זה שפעם אחרונה שמדד זה עלה מעל 20% שלוש שנים ברציפות היה לפני קרוב ל-100 שנה ובהתאם בהחלט ייתכן שכדאי לבחון גם אפשרויות השקעה מתוחכמות יותר. כפי שאמר מייסד קרן הגידור הענקית בדירג'ווטר, ריי דליו: "הטעות הגדולה ביותר שמשקיעים עושים היא להאמין שמה שקרה בעבר הקרוב יימשך". 

בהקשר זה, מעניין לבדוק ראשית את קרנות הגידור בנאמנות המתמתחות בהשקעה באג"ח: 

בעוד מדד תל בונד 60 השיג 5.9%, קרנות הגידור באג"ח רשמו תשואה ממוצעת של 13.1%, כאשר קרן מור אסטרטגיות אג"ח בלטה בשנת 2024 עם תשואה של 16.21% – הודות לאסטרטגיות כמו לונג-שורט. בתחילת שנת 2025 יצאו מנהלי השקעות בולטים נוספים, כגון אי.ביאי ופינסה קפיטל, עם קרנות גידור בנאמנות באג"ח ואפיק זה צפוי לרכז עניין גם בשנת 2025.

באפיק המנייתי, מדד ת"א 125 סיים את השנה בתשואה בולטת של 28.61%, מדד s&p500  השיא תשואה שבגובה 23.31% וגם הנאסדק סיים את השנה בתשואה חריגה לטובה של 28.64%.   קרנות הגידור במניות השיגו 24.4% בממוצע, עם שיא של 48.23% לקרן הראל מולטי סטרטג'י. 

 

שנה אחת אינה מספיקה למסקנות סופיות, והמבחן האמיתי יהיה שימור התשואות לאורך זמן ובמיוחד כאשר השוק לא יהנה מתשואות חיוביות לאורך תקופה, אך הפער מול המדדים מדגיש את הפוטנציאל של המודל: הוא מאפשר למנהלים מוכשרים לפעול תחת רגולציה מתאימה, תוך שהוא פותח את הדלת למשקיעים קטנים – לא רק למיליונרים או למוסדיים. בעבר, אסטרטגיות כאלה היו נחלתם של בעלי עושר פיננסי בלבד; כעת, גם מי שמשקיע מאות או אלפי שקלים יכול להצטרף למשחק, בלי להמר על כל הקופה.

 

בשורה התחתונה, קרן הגידור בנאמנות פותרת את הפרדוקס הישראלי: 

היא משלבת פיקוח הדוק עם פוטנציאל לתשואות עודפות, ומביאה את היתרונות של קרנות הגידור לכלל הציבור. האתגר, בין היתר, הוא לבחור את המנהלים והאסטרטגיות הנכונים – כי גם במודל מוצלח, היד על ההגה היא שעשויה לקבוע.

 
הכותב הינו מנכ"ל של חברת פייר פיננשיאל טכנולוג'יז בע"מ, חבר בורסה מפוקח המאפשר, בין היתר, רכישה ומכירה של קרנות נאמנות, לרבות קרנות גידור בנאמנות. האמור במאמר מייצג את דעת הכותב, מובא לידיעה בלבד ואין לראות בו משום סקירה מקיפה של כלל העניינים העשויים להיות רלוונטיים למשקיע לצורך קבלת החלטה ביחס להשקעה בקרנות גידור בנאמנות או בכלל. אין לראות באמור משום הצעה או המלצה לביצוע פעולה כלשהי ביחס לקרנות כלשהן, לרבות הקרנות הנזכרות במאמר, או לנכסים פיננסיים בכלל. אין באמור בכדי להוות ייעוץ השקעות, שיווק השקעות, או ייעוץ מכל סוג שהוא, או תחליף לייעוץ או שיווק כאמור המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, ואין לראות באמור משום הבטחת תשואה או רווח. חלק מהמידע הכלול במאמר זה מבוסס על מידע הנלקח ממאגרי מידע פומביים או שהופק על ידי צדדים שלישיים, אשר מטבע הדברים ייתכן כי יהיה חסר, בלתי מדויק או לא עדכני. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

אולי יעניין אותך גם

הוראה אוטומטית

על מה מדברים?כשהקמנו את פייר, ביקשנו לייצר אלטרנטיבה. להנגיש את עולם קרנות הנאמנות, שאינו נהנה מהפופולריות הראויה לו בישראל, לציבור הרחב.

להמשך קריאה

המדריך לשימוש ב-fair

על מה מדברים: מדריך למשתמשים באתר ובאפליקציית fair למסחר בקרנות נאמנות, בצורה עצמאית ובקלות. כיצד להשתמש במגוון אפשרויות הסינון והפיצ’רים לאיתור קרן...

להמשך קריאה

הוראה אוטומטית עבור קרן מוגבלת:

אפיק הקרנות הכספיות הוא ללא עוררין אפיק ההשקעה הבולט בשנה האחרונה, עד לכדי הכפלת סך הנכסים בו לסכום של מעל 100 מיליארד ש"ח בשנה אחת בלבד. לקרן הכספית יתרונות של נזילות יומית ותשואה בגובה ריבית בנק ישראל ומכאן הפופולריות שלה אך לא כל הקרנות הכספיות זהות. בשנים האחרונות הוגבלו חלקן לרכישה בכל יום, דווקא אלו עם דמי הניהול הזולים יותר באופן יחסי. חברת פייר יצאה עם שירות המציע שליחת הוראה על היתרה באופן אוטומטי לאחר שהמערכת מזהה את חלק המזומן שטרם נוצל, עד שההוראה מבוצעת במלואה למרות המגבלה של מנהל הקרן.

רכישה מידית:

כאמור, האפשרות לבצע רכישה של נייר ערך כלשהו שאינו הבנק שלך התייעלה ועם השנים תהליך פתיחת חשבון ההשקעות ירד משבועיים ליומיים בלבד, לאחר שעבר ברובו לזיהוי אלקטרוני ללא צורך בהגעה למשרדי בית ההשקעות. חברת פייר לקחה את זה צעד נוסף קדימה ומציעה רכישה מיידית, עוד לפני סיום ההצטרפות, בדומה לאופן הרכישה בעולמות האי-קומרס (תדמיינו רכישת נעליים באמזון, חווית רכישה מיידית).

חסכון יתרות בעו"ש בלחיצת כפתור:

עוד תוספת חדשנית היא האפשרות להצטרף לשירות המאפשר חסכון וצבירת ריבית בכל סכום, ללא מינימום, ובלחיצת כפתור בלבד! כלומר לא רק שחווית ההצטרפות ורכישת הקרן היא מיידית, כעת פיתחה החברה פתרון שחוסך גם את הצורך בהעברה בנקאית, רכישת קרן באופן אקטיבי, פידיון והחזרה לבנק במועד שצריך, כעת הכל ממוכן.

הפקדה מהירה:

בשנים האחרונות מובילה הרשות לני"ע מהלך שמטרתו להקל על העברת הכספים מחשבון הבנק אל חשבון ההשקעות, במטרה לאפשר את הפעולה בלחיצת כפתור מתוך חשבון ההשקעות עצמו. חברת פייר פיתחה תשתית המאפשרת כבר היום, מתוך האפליקציה שלה, העברת מזומן מיידית מבלי להתחבר לחשבון הבנק ומבלי להמתין אפילו לא יום עסקים אחד.